Jazz Festivals & Events

______

JAZZ @ BRAN CASTLE - Ediția V
25-27 August 2017

COMUNICAT DE PRESA

Posted by Sergiu Doru on 23 Mai 2017.

Fundația JAZZ FESTIVALS & EVENTS, în parteneriat cu Compania de Administrare a Domeniului Bran, organizează în perioada 25-27 august 2017 a V-a ediție a FESTIVALULUI JAZZ AT BRAN CASTLE, care se va desfășura, ca și precedentele ediții, în incinta curții interioare a Castelului Bran și la Biserica Evanghelică Râșnov.

Ediția din acest an va debuta vineri, 25 august, cu un concert excepțional susținut de patru “grei” ai jazzului septentrional : Svante Henryson – violoncel, Jon Balke -pian, Anders Jormin- contrabas și Audun Kleive - tobe și percuție. Proiectul prezentat s-a născut datorită dorinței muzicienilor scandinavi de a comunica, interacționa și explora vasta lume a sunetelor. Cea de-a doua trupă reprezintă, suntem siguri, o culme a jazzului european: e vorba de Tarkovsky Quartet! Celebrii Anja Lechner și François Couturier vor fi secondați în călătoria lor spirituală tarkovskyană de saxofonistul Jean-Marc Larché și acordeonistul Jean-Louis Matinier. Albumul ce va fi prezentat între zidurile castelui Bran este Nuit Blanche (ECM, 2017), cel de-al patrulea dedicat operei și omului Andrei Tarkovsky.

A doua zi de festival aduce în fața publicului un grup inedit, cu instrumente inedite. Este vorba de Michel Godard Quartet. Veți vedea și, mai ales, veți auzi câteva instrumente ce se potrivesc de minune Branului: serpentul, teorba, orga și harpsicordul ne vor oferi o experiență muzicală de neuitat. Nu bine se vor pierde ecourile medievale, când alți muzicieni de excepție vor urca pe scena festivalului: Adam Bałdych – genialul violonist polonez și Helge Lien alături de conaționalii săi: Frode Berg, Per Oddvar Johansen și Tore Brunborg. Ei vor prezenta “New Project” - un proiect ce își propune să pună în valoare calibrul fiecărui muzician în parte. Balansul dintre muzica clasică (mai ales în solo-urile de vioară și pian), jazzul tradițional și muzica de avangardă construiește un arc între cele două culturi atât de diferite, demonstrând încă o dată că jazzul nu ține cont de timp și spațiu. Ziua de sâmbătă se va încheia cu un recital ce nu va fi uitat: Richard Galliano New Musette Quartet, cu Richard Galliano la acordeon, Jean-Christophe Galliano la tobe, Jean-Marie Ecay – ghitară și Yaron Stavi – bass.

Duminică, 27 august, în ultima zi de festival, vor urca pe scenă trei grupuri de excepție. Vadim Neselovskyi și Arkady Shilkloper – un rus și un ucrainian ce vor construi o punte muzicală peste granițe și conflicte, ce vor vorbi despre casa spirituală comună a muzicii. Vor urma trei prieteni de suflet ai Branului: Arild Andersen, bandoneonistul Daniele di Bonaventura și năvalnicul tobar și percuționist Paolo Vinaccia. Seara va fi încheiată de un quintet a cărui muzică o veți fredona până târziu, spre revărsatul zorilor: Mathias Eick Quintet cu liricul album “Midwest” (ECM,2015). Piesele interpretate vor pune în evidență fiecare solist în parte, unite de sound-ul inconfundabil al trompetei: melancolic, grav, plin de speranță și optimism.

Ambianța barocă a Bisericii Evanghelice Râșnov va întregi sonoritățile celor două trupe care vor concerta acolo: Michel Godard Quartet și Mathias Eick Trio.

Cel mai vizitat obiectiv turistic al României va redeveni pentru câteva zile amfitrionul jazz-ului internațional.

Concertele vor avea loc de vineri până duminică, începând cu orele 19.00, în curtea interioară a Castelului Bran și sâmbătă și duminică, de la ora 12:00, respectiv 13:00, la Biserica Evanghelică Râșnov.

PROGRAM:

VINERI, 25 AUGUST
Castelul Bran, 7:00PM

TARKOVSKY QUARTET – “Nuit Blanche” (ECM 2017)
HENRYSON / BALKE / JORMIN / KLEIVE QUARTET

SAMBATA, 26 AUGUST
Biserica Evanghelică Râșnov, 12AM

MICHEL GODARD QUARTET

Castelul Bran, 7:00PM
MICHEL GODARD QUARTET
RICHARD GALLIANO NEW MUSETTE QUARTET
ADAM BAŁDYCH & HELGE LIEN TRIO feat. TORE BRUNBORG “New Project” (2017)

DUMINICA, 27 AUGUST
Biserica Evanghelică Râșnov, 13:30

MATHIAS EICK TRIO

Castelul Bran, 19:00
VADIM NESELOVSKYI AND ARKADY SHILKLOPER
ARILD ANDERSEN, DANIELE DI BONAVENTURA & PAOLO VINACCIA
MATHIAS EICK QUINTET

Detalii despre componența formațiilor găsiți pe www.jazzevents.ro, site-ul oficial al festivalului.

Parteneri:

ANDANTE MUSIC, BANG & OLUFSEN, ART SEVEN, CADMUS AUDIO, GREEN HOURS, FUNDATIA JAZZ BANAT, CLUBUL JAZZ FAN RISING.

Sponsori:

SCPA RUBIN MEYER DORU & TRANDAFIR, COMPANIA DE ADMINISTRARE A DOMENIULUI BRAN, BLUE ROCK FINANCIAL SERVICES, COMCONTRACTOR, CARPATINA, GSA, EGO BODEGAS.

Parteneri media:

ȘAPTE SERI, RADIO ROMÂNIA, 24 FUN.

Organizator:

FUNDAȚIA JAZZ FESTIVALS & EVENTS
Director festival – Sergiu Doru

Cu consideratie,
Sergiu Doru
Presedinte Fundația Jazz Festivals & Events
Mobil: +40 722-370-757 | Fax +40 21-311-1465